BMI – Hvad kan det bruges til?

Æbler med målebånd rundt om dem

Det er længe siden at kvinder har været tilfredse med det meget store fokus på magere piger der præsenterer de nyeste kreationer og kollektioner fra bla. de øverste eller mest kendte modedesignere.

Hvis den gennemsnitlige kvinde nogensinde har set ud ligesom disse nærmest anorektiske stakler, så var det vist længe før de fleste kan huske. Og takt med at Body Mass Indekset fortsat generelt er stigen, stilles der nye krav til moden, og der må fremlægges tal, der er mere repræsentative for den almindelige befolkning.

Det sunde snit af Body Mass Indekset (BMI) ligger fra 20 til 25. Gennemsnittet for alle Danske kvinder i 1951 er rapporteret at have været 24,4, inden for det sunde interval, men tenderer mod den øvre grænse.

I 2004 var det gennemsnitlige BMI steget til 25,2 og den gennemsnitlige kvinde var dermed lidt overvægtig. Samtidig havde en typisk foto model et BMI på omkring 18.

Det er indlysende, at dette ikke kunne være repræsentativt for de typiske Danske kvinder og kun en meget lille del af befolkningen kunne forholde sig til modellerne på catwalken.

Hvis BMI er et noget abstrakt begreb, så er det faktiske kropsmål måske mere letforståeligt. Hvis du ikke er tilfreds med din BMI, så kan du læse vores artikel om sundhed og fitness her.

I 1951 var det gennemsnitlige taljemål hos Danske kvinder 70 centimeter, og i 2004 var det steget til 86 centimeter. Så hvordan kan en model med en 65 centimeter talje egentlig give nogen indikation af, hvordan en ny kjole stil ville se på den gennemsnitlige kvinde?

Men det er ikke kun den gennemsnitlige kvinde, der gå op i mode, og ønsker at se godt ud. Der er et stadigt stigende antal kvinder, der er et godt stykke over det anbefalede BMI. område.

Andelen af ​​Danske kvinder, som blev anset for at være overvægtige, er steget fra 17 procent i 1993 til 26 procent i 1011 og 45 procent af kvinderne bruger nu kjoler størrelse 46 og derover.

Selvom deres figur form ikke har meget tilfælles med den typiske foto model, så har større kvinder deres egne særlige tiltrækning, som der er værdsat af et stigende antal mænd såvel som også af andre kvinder.

Dette blev anerkendt af Carole Shaw, som i 1979 opfandt udtrykket ”Big beautiful women” forkortet BBW, som direkte oversat betyder store smukke kvinder, og hun startede det populære dameblad med det samme navn. Hun var dermed medvirkende til at de store kvinder nu oftere og oftere omtales som f.eks frodige, yppige eller flot kurvede.

Modebranchen er blevet beskyldt for at føre psykologisk krigsførelse der får gennemsnitlige kvinder til at føle sig utilstrækkelige og og dårligt tilpas med deres kropsform.

En mere sympatisk tilgang kunne f.eks være at skabe forskellige stilarter tilpasset kvinder med både gennemsnitlige og mere generøse proportioner. Det endelige mål bør være at hjælpe alle kvinder med at maksimere deres tillid til deres egen unikke skønhed og personlighed.

Mode branchen er kommet langt i deres arbejde for at skabe mode tøj til alle, og ikke kun de tynde modeller der kun findes på catwalken. Der skyder flere og flere butikker op som der kun henvender sig til de frodige kvinder, og der er endda begyndt at dukke plus size modeller op på catwalken til mode showene.

Os der nyder at kigge på de store piger med former til både gården og gaden, går en spændende tid i møde.